Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Rabarber

Rabarber är en av de första av vårens primörer. Den har en frisk, syrlig smak och passar bra i kompott, dryck, kräm, paj och syrliga såser. Det går också bra att koka både saft och marmelad på den goda växten, som faktiskt egentligen är en grönsak.

Vi började använda rabarber i matlagning redan på 1800-talet. Innan dess användes den endast i medicinska syften, därför räknas rabarber som en relativt ny planta. Det var först på 1860-talet som vi började odla den hemma i trädgården.

Rabarber har en lång, kraftig, rödgrön stam och stora gröna blad och är vanlig i hela landet. Trots att det är en grönsak använder vi den som en frukt, det vill säga till pajer, saft, marmelad, krämer och chutneys. Eftersom rabarber smakar mycket syrligt, används oftast rikligt med socker vid tillagning. Rabarber passar även utmärkt att kombinera med andra frukter och bär, som till exempel jordgubbar.

Oftast används bara rabarberns skaft vid tillagning. Före användning brukar man skölja stängerna och skära dem i centimeterstora bitar. Om stjälken är grov så börja med att skala bort det yttersta lagret för att undvika skiktet med lite grövre trådar. Eller skär stjälken i riktigt tunna bitar så märks inte de lite grova trådarna på samma sätt.

Det talas ibland om det giftiga ämnet oxalsyra i samband med rabarber. Alla rabarbersorter innehåller syran, som framförallt finns i bladen. Bladen ska inte ätas. Syrahalten blir högre framåt sensommaren. För att vara försiktig är det därför bättre att skörda rabarbern tidigare under sommaren. Personer med nedsatt njurfunktion och njursten ska vara försiktiga med rabarber. Ät gärna rabarber med någon mejeriprodukt eller annat som innehåller kalcium eftersom oxalsyra binds till kalcium och drar oxalsyran ur kroppen.

Undvik även att tillaga rabarber i aluminiumkastruller eftersom oxalsyran angriper metallen. För att få skinande blanka kastruller kan du istället rengöra dem genom att koka rabarber i dem. Släng rabarberna efteråt. 

Frys gärna in rabarber så du kan använda rabarber även under vintern. Tvätta stjälkarna, ta ev bort det yttersta om de är grova och trådiga och skär dem i bitar. Frys in i plastpåsar utan förvällning.

Prova gärna vår goda kompott, paj eller kaka! Rabarber passar även bra i chutney eller som syrlig sås till makrill.

Favoritkompotten  | Knäckig rabarberpaj | Rabarberkaka | Rabarber och jordgubbssmoothie med ingefära | Rabarber med havre, mandel och getost | Rabarberpizza med citron  |Jordgubbs- och rabarberpaj med vit choklad | Gino med rabarber, jordgubbar och hallon