Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Vitkål en uppstickare med gamla anor

Somliga av oss förknippar vitkål med riktig genuin svensk husmanskost. Till en del stämmer det förstås, kålsoppa och kålpudding kan väl betraktas som svenska även om det finns liknande utländska rätter. Kåldolmar däremot är inte så svenska. De kommer egentligen från Turkiet och Balkan. Det sägs att det var Karl den tolfte som tog dem med sig till Sverige under 1700-talet. Kåldolmar kräver ju lite pyssel – men både kålpudding och kålsoppa är bekväm och snabb mat! Och prisvärt!!!

Vitkålen är en av våra mest användbara grönsaker!
Vitkålen kommer högt upp på tio-i-topp listan över de mest populära grönsakerna. Och det beror nog på att vi äter en hel del ”pizzasallad”. När vi hade stor arbetskraftsinvandring från Italien till Sverige på 1950-talet – så fick en mängd traditionella italienska mattraditioner på köpet! Idag kan vi nästan kalla både köttfärssås med spagetti och pizza med pizzasallad för svensk husmanskost!

Pizzasalladen - fantastiskt enkelt recept
Pizzasalladen tycker jag är en sådan där toppensallad man kan göra en rejäl sats av. Strimla ner ett helt huvud och hälls en dressing över på 3 delar olja och 1 del vinäger plus salt och peppar (koka ev upp dressingen och häll den varm över den strimlade vitkålen så mjuknar den). Förvara vitkålssalladen sedan kallt i kylskåp för att sedan plocka fram till middagen under flera dagar! Praktiskt och Gott! Vill man ha pizzasalladen ännu godare – grovriver man några morötter och blandar med vitkålen.

Bra miljöval
Svensk vitkål odlas på friland (gärna ekologisk) är ett mycket bra miljöval och går att hitta nästan året om. Svensk vitkål är som bäst andra halvåret, men kan även finnas under jan-mars i viss omfattning då den går att lagra under lång tid

Nyttigt
I Grekland - för flera tusen år sedan - påstod filosofen Aristoteles att kål hjälpte mot både fylla och baksmälla. Och den romerske senatorn Plato menade att det var tack vare kålen som befolkningen i Rom klarat sig utan läkare i sexhundra år. Kanske överdrev de något, men vi vet idag att kål verkligen är en grönsak full av nyttigheter och som har många goda egenskaper - såväl läkande som gastronomiska.