Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Lök och sol

Solälskande flavonoider
Växterna tillverkar flavonoider av flera skäl. De bidrar till växtens färg samt skyddar mot ultraviolett ljus och skadeinsekter. Flavonoider och andra antioxidanter är enligt dagens forskning till nytta också för oss människor.
Antioxidanter har den egenskapen att de kan motverka skadliga effekter av fria radikaler i kroppen. Skador orsakade av fria radikaler bidrar till uppkomsten av cancer, hjärt-kärlsjukdomar och flera andra sjukdomar. Mat med högt innehåll av antioxidanter kan därför bidra till skyddet mot de här sjukdomarna. Många livsmedelsforskare försöker därför få fram frukter och grönsaker med extra högt antioxidantinnehåll.

Det är välkänt att innehållet av quercetin i lök varierar mycket mellan olika sorter, en sort kan innehålla 10 ggr mer än en annan. Man vet också att odlings- och skördemetod kan påverka innehållet. Enligt en svensk studie ökar mängden quercetin om det är soligt i slutet på växtperioden. Dessutom stiger innehållet om löken får ligga kvar ett tag i solen efter uppdragning. Eftersom solbelysning påverkar bildningen av quercetin innehåller den övre delen av löken och de yttre skalskikten alltid mest.

De svenska forskarna undersökte också om mängden kvävegödsel under växtsäsongen påverkade lökens innehåll av quercetin. Det visade sig att det inte spelar någon roll om man gödslat med mycket eller lite kväve. Det går därför att odla antioxidantrik lök med ganska lite kvävetillförsel, vilket är en fördel ur miljösynpunkt.

Text: Ulla Johansson, Nutritionist Idun Mat & Näringskonsult, Lund. 
 
Läs mer om lök! »