Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Vårgrön paj, 6 personer

Botten:
100 g margarin eller smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
3 msk vatten

Fyllning:
250 g broccoli
500 g spenat
1 stor purjolök
1 knippa persilja
vatten
1 tsk salt/liter vatten
2 msk margarin eller smör
1-2 vitlökslyftor
3 ägg
4 dl mjölk och grädde
4-5 dl riven ost med fyllig smak
(salt), peppar


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader och blanda samman ingredienserna till pajdegen. 

Ansa och skölj broccolin. Koka broccolin knappt mjuk i lättsaltat vatten. Låt den rinna av väl. Skär den i bitar. 

Ansa spenaten och förväll den några minuter i lättsaltat vatten. Låt den rinna av riktigt väl. 

Skölj purjolöken och skiva den. Fräs purjolöken lätt i matfett. Tillsätt spenaten och pressad vitlök. 

Kavla ut pajdegen. Klä botten och kanter på en liten långpanna, ca 20 x 30 cm. Lägg en aluminiumfolieremsa utefter kanten. Grädda pajskalet ca 10 minuter i 200 grader.

Ta bort folieremsan. Lägg ett lager ost i botten på pajen, därefter broccoli, den rästa blandningen och hackad persilja. 

Vispa samman äggen med mjölken. Tillsätt eventuellt lite salt och peppar. Strö resten av osten över grönsakerna. Häll på äggstanningen.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Servera pajen lätt avsvalnad.


Variation:
Byt ut den färska broccolin och spenaten mot motsvarande mängd djupfryst.