Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Laxpaj, 4-8 portioner

Pajen passar som ensamrätt till lunch eller vickning och räcker då till fyra. Som förrätt räcker den till åtta. Kan serveras varm eller kall.

Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g matfett
3 msk vatten

Fyllning:
150 g rökt lax i tunna skivor
1 pkt hel spenat
2-3 dl riven, lagrad ost
2 dl mjölk
3 ägg
2 dl Kesella Gourmet
svartpeppar


Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Smula matfettet i mjölet och arbeta snabbt ihop till en deg med vattnet. Tryck ut den i en pajform, ca 26 cm i diameter. Förgrädda i ca 10 min.

Lägg hälften av den rivna osten i pajformen. Täck med laxskivorna skurna i strimlor. Pressa ur den mesta vätskan ur spenaten. Strö på resten av osten. 

Blanda ihop mjölk, ägg, Kesella och peppar. Häll den över fyllningen. Grädda pajen i ca 30 min eller tills fyllningen stannat. 

Servera med bröd och en sallad gjord på färska skivade champinjoner, finhackad rödlök och vinägrettdressing.