Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Mangokaka, 8 bitar

Mangon kan bytas ut mot färska eller konserverade persikor eller aprikoser eller klyftor av färska plommon när den säsongen kommer. Har du frusna bär i frysen kan de strös över istället för mango.


2 plattor frusna smördegsplattor
1 mogen mangofrukt
250 g Keso naturell
2 ägg
2 msk potatismjöl
4 msk florsocker
rivet skal av 1/2 citron
1 tsk vanillinsocker
1/2 dl socker


Gör så här:
Ta fram smördegsplattorna och låt dem ligga i rumstemp ca 15 min. Lägg långsidorna bredvid varandra, fukta ena kanten och tryck ihop dem så det blir en stor platta. Kavla ut den tunt så det täcker botten och kanter på en pajform, 20-25 cm i diameter. Låt stå kallt ca 15 min. 

Sätt ugnen på 225 grader. Nagga botten och grädda 10-15 min. Skala och dela mangon, ta bort kärnan och skär mangon i skivor (mangons kärna är stor och platt, den är lättast att få bort genom att skära på bägge frukten på bägge sidor om kärnan). 

Blanda keso, äggulor, potatismjöl, florsocker , vanillinsocker och rivet citronskal. Det bästa sättet att riva citronskal är att sätta en bit smörpapper på rivjärnet då man river. På det sättet kan skalet skrapas bort från pappret och man slipper stå och pilla bort citronskal som mest sitter på rivjärnet. Glöm inte att skrubba citronskalet under rinnande vatten innan du river skalet. 

Vispa äggvitor till hårt skum och, vänd ner sockret och vispa tills marängen blir blank. Blanda den med Keso-blandningen. Bred ut fyllningen i pajskalet. Lägg på mangoskivorna. Grädda i 200 grader i mitten av ugnen 20-25 min. 

Tag gärna kakan ur formen. Servera kakan ljum eller kall. Ev vaniljglass till.