Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Lussekatter med saffran, 32 st

Det finns många olika sätt att baka lussekatter. Med eller utan fördeg, kallt eller varmt degspad, olika sorters mjöl osv, osv. Detta är i mångt och mycket ett standrdrecept. Personligen brukar jag ofta ha kallt degspad och längre jästtid än vad som anges här. Men det viktigast brukar vara att inte ha för mycket mjöl i degen.


1 g saffran
1 msk socker eller 1 sockerbit
1/2 tsk salt
1-2 msk vatten
12-13 dl vetemjöl (ca), gärna vetemjöl special
1-1½ dl vit sirap eller socker
1 ägg
150 g smör (rumsvarmt) eller 1½ dl flytande matfett
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk

Garnering:
ägg, russin
ev pärlsocker


1. Stöt sönder saffranet med en sockerbit i en mortel. Häll på lite vatten (eller lite sprit, t ex cognac). Låt detta gärna stå över natten för att få ut mycket smak. Lägg russinen i blöt i lite vatten (om de blötläggs bränns de inte lika lätt i ugnen).
2. Häll mjölet, saffran, salt, sirap/socker och ägg i hushållsmaskinen eller i en bunke. Klicka ner rumsvarmt smör. Smula ner jästen. Värm ev mjölken till fingervarmt, 37°. Det går även bra att använda kall mjölk. Det bildas en del värme i degen av bearbetning av degen och den tiden kan bli ganska lång om du använder vetemjöl special. Häll i mjölk tills du har en lagom och smidig deg som precis släpper bunken. Den får gärna vara lite kletig. Blir degen för hård, häll i lite mer mjölk.
3. Låt degen arbeta i 4-5 minuter eller lite längre för hand. Använder du vetemjöl special kan degen behöva arbetas 10-15 minuter. Lås på påsen vad som gäller för ditt mjöl.
4. Låt degen jäsa i bunken till dubbel storlek, 20-30 minuter.
5. Kör några tag och tag upp degen på mjölat bakbord. Dela i fyra bitar och baka ut som längder eller någon form av lussebullar. Lägg på bakpappersklädda plåtar.
5. Låt jäsa under bakduk tills de blir riktigt luftiga, det tar vanligen mellan 30 och 60 minuter beroende på hur varm degen är och hur varmt det är på jäsplatsen.
6. Värm under tiden ugnen till 225°.
6. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Garnera ev med pärlsocker, russin eller flagad mandel.
7. Grädda bullar mitt i ugnen 8-10 minuter, flätor och större bröd ca 15 minuter längre ner i ugnen (ev lite lägre ugnstemp om det är riktigt stora bröd). Låt svalna på galler under bakduk.
8. När bullarna kallnat, frys in dem i platpåsar, om de inte ska ätas direkt.