Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Potatis- och purjolökssoppa

Soppa är en maträtt som många glömmer av hur enkelt det är att tillaga. Se till att använda buljong istället för bara vatten som grund. Det ger en fylligare smak från början och använd kyckling eller köttbuljong om grönsaksbuljongen är slut. 


4 potatisar
1 purjolökar
smör
1 tsk oregano
1/2 tsk dragon
2 tsk körvel
2 grönsaksbuljongtärningar
5 dl vatten
5 dl mjölk
2 dl crème fraiche
1 dl finhackad persilja
salt och peppar


Gör så här:
Skala och skiva potatisen. Strimla purjolöken.
Fräs purjolöken i smör i en kastrull. Tillsätt potatis, rosmarin, dragon, körvel, buljongtärningar och vatten. Låt soppan koka ca 15 min.
Vispa eller mixa sönder grönsakerna. Häll i mjölken och hälften av crème fraichen. Låt soppan koka upp.

Strö över persiljan och smaksätt med salt och peppar. Servera soppan med bröd, en klick crème fraiche och gärna färska örter.

Variation: Byt ut hälften av potatisen mot 2 morötter. Salta, peppra & koka 5 min. mixa soppan slät. Servera med grovt bröd.