Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Lite lyx till helgen, fläskfilé som är en härligt enkel råvara som man inte ska överarbeta då den är bra som den är rakt upp och ner.
600 g fläskfilé
1 st gul lök, finhackad
2 st vitlöksklyftor, finhackade
1 msk kapris, hackad
3 msk tomatpuré
2 dl rödvin
2,5 dl kalvfond
5 dl vatten
1 knippe timjan
800 g potatis, mjölig typ King Edward
1 dl grädde
1 dl mjölk
salt och vitpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 170 grader.
Skär bort senan på filéen, och bryn ordentligt i stekpana med smör.
Lägg över i form och stek klart i ugnen på 120 grader ca 20 minuter eller tills köttet har en innertemp på 70 grader. Höj därefter ugnen till 200 grader till den inbakade osten.
Skala och koka potatisen i saltat vatten. Skär potatisen i grova biter för att korta koktiden. Under tiden som det kokar och köttet står i ugnen gör såsen och tillbehören.
Till såsen:
Bryn lök, vitlök och kapris i lite smör. Tillsätt 3 msk tomatpuré och låt bryna med en stund. Slå på vinet och reducera till hälften. Tillsätt fonden och vatten. Låt koka i minst 20 minuter timme under lock och på svag värme. Vid servering mixa såsen, tillsätt timjan och smaka av med salt och svart peppar. Red av med maizena mjöl om ni vill ha en simmigare sås.
Vid servering gör ett gott potatismos genom att stöta den kokta potatisen för att sedan slå den slät med en visp tillsammans med varm gräddmjölk. Skär upp fläskfilén i skivor garnera med att hälla över såsen och bjud en god sallad till.