Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Nötgryta med sötsura gröna ärtor och inbakade rotfrukter

Denna rätt tar tid att laga men det är det värt. Börja inte laga mat när ni börjar bli hungriga. Tänk på att man kan göra massor med nyttiga saker under tiden som grytan står och puttrar på spisen.

Om ni tycker att det låter för krångligt med att baka in potatis så låt bli. Koka bara potatis som vanligt och servera till. Baka in potatis är en variant som ni kan använda er av när ni har lite extra tid över eller den gången ni känner för att utmana er själva i köket.


600 g grytbitar av högrev
1 st lök
1 rotselleri
vetemjöl
lagerblad
kanelstång
1 st apelsin (zeste och saft)
2 dl kalvfond
4 dl mörkt öl
salt
peppar från kvarn

Inbakad potatispytt:
500 g potatis
1 st lök
150 g kokt kall potatis
150 g vetemjöl
150 g smör
1 ägg

Sötsura ärtor
200 g gröna ärtor
0,5 dl ättika (12%)
1 dl vatten
0,5 dl socker
1 tsk salt
1 dl hackad persilja
till servering
rosmarin


Gör så här:
Bryn köttet i panna, och vispa ur den med lite vatten. Lägg köttet i grytan.
Skala och skär lök och selleri i grova bitar. Fräs även löken och sellerin. Pudra på vetemjölet och blanda i grytan med köttet. Lägg i alla kryddor och slå på fond och öl. Tryckkoka köttet i ca 30 minuter. Om ni inte har en sådan gryta kokar ni på vanligt vis, dubbla tiden (=60 minuter) och öka på med 1 dl vätska.

Under tiden som köttet kokar tillreds potatisen. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär potatisen i tärningar. Stek potatisen och löken gyllenfärgad i panna med smör. Ställ för att svalna.

Riv den kalla kokta potatisen och blanda den med smör och mjöl till en smidig deg. Blanda för hand eller använd beredare. Kavla ut degen på bakplåtspapper, dela upp på två lika stora bitar. Fördela potatispytten och rulla ihop. Fäst med uppvispat ägg,
avsluta med att pensla även skalet med ägg. Strö på skalat sesamfrö om så önskas. Baka av i ugnen i ca 15 minuter.

Koka ärtorna. Blanda en lag på ättika, vatten, socker, salt och hackad persilja. Slå på lagen över ärtorna. Lägg potatisen på ett skärbräde och låt gästerna skära en bit vid buffén.