Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Grillad aubergine med grönsakskräm

En vegetarisk rätt som kan varieras med olika grönsaker och färger. Här har vi valt aubergine men det passar lika bra med zuccinni eller potatis.


2 st auberginer eller 5 st potatisar
½ dl rapsolja
hackad persilja
salt och peppar från kvarn
100 g morötter
100 g selleri
1 st purjolök
½ dl hackade svarta oliver
2 dl färskost
hackad gräslök
10 g smör
salt och peppar
0,5 dl kapris
2 st klyftor hackad vitlök
1 dl hackade svarta oliver
1 dl vitvinsvinäger
2 dl grönsaksbuljong
1 dl rapsolja
till servering
rostade brödskivor


Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Skär auberginen i tunna skivor på längden. Lägg dessa i kallt vatten ca 10 minuter för att dra ur lite av den beska smaken som kan finnas. Ta upp skivorna och torka dem ordentligt torra, pensla skivorna med oljan och lägg upp på smörpapper. Baka av i ugn på 150 grader ca 15 minuter.

Under tiden som auberginen rostas görs grönsaksblandningen. Skala och grovhacka morötter och selleri. Strimla purjolöken. Stek alla grönsakerna med smör i panna. Ta av från värmen och blanda i färskosten och hackade oliver.

Till vinägretten:
Rosta vitlök, kapris och oliverna. Späd med vinägern och buljongen, avsluta med oljan.
Vid servering, fyll med kräm mellan tre skivor aubergine. Skär på längden och ställ aubergineskivorna på högkant. Ringla runt den varma vinägretten och servera med rostat bröd.