Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Saltbakad fläskkarré med grönsakspasta och svampsky

Låter kanske svårt att baka köttet i saltdeg. Om du tycker att det är överkurs, stek köttet som vanligt men glöm inte att salta eftersom degen inte är runt köttet.


600 g fläskkarré
hackad persilja
vitpeppar från kvarn

Saltdeg:
200 g salt (ca 2 dl)
400 g vetemjöl (ca 6 dl)
3 äggvitor
ca ½-1dl vatten

Grönsakspasta:
ca 250 g pasta (bandspaghetti)
0,5 st purjolök
100 g selleri
100 g morötter
100 g blandad svamp eller champinjoner
1 msk smör
1 dl kalvfond
2 msk balsamicovinäger
till servering
hackad persilja


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Dela fläskkarrén på längden och bryn den runt om. Lägg för att svalna.

Under tiden gör du saltdegen. Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Kavla ut degen mellan plastfilm till två ark som kommer att täcka karrébitarna helt. Rulla köttet i den hackade persiljan och baka in i saltdeg så att den täcker. Kör i ugnen till en innertemperatur på 65 grader. Ta ut köttet och låt vila innan servering.
Under tiden som köttet står i ugnen gör du pastasalladen och svampskyn. Skala rotfrukterna. Strimla sellerin, purjolöken och morötterna fint.

Koka pastan i rikligt med vatten enligt anvisningar på paketet och häll av vattnet.
Sautera grönsakerna lätt i olja och blanda dessa med den färdigkokta pastan. Skär svampen i bitar om så behövs, stek den i smör tills vätskan kokat in. Slå på fonden och balsamicovinägern, reducera några minuter före servering. Smaka eventuellt av med lite socker och smör.

Vid servering, knacka hål på saltdegen och ta ut köttet för att sedan tranchera i tunna skivor. Lägg upp tillsammans med pastan och svampskyn. Garnera med hackad persilja.