Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Ugnsbakad sejfilé

Sej är en torskfisk. Den finns dock i större bestånd i våra hav så den kan ätas med gott samvete. Rätten går riktigt snabbt om du har kokat grynen dagarna före. 


600 g sejfilé
1 dl vetemjöl
2 msk smör
6 dl kokta hela gryn (korn, råg, vete eller havre)
ca 8 dl buljong till kokning
1½ dl buljong till sås
1½ dl grädde
10 cm purjolök
1 st rödlök
½ ask ruccola (ca 40g)
salt och peppar


Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.

Lägg grynen i blöt gärna dagen innan som det ska kokas.

Lägg i en till två buljongtärningar eller motsvarande för mängden vatten.

Skär fisken i större bitar ca 40 g styck. (De små bitarna som inte går at använda spara dessa till fiskterrinnen).

Panera fisken i mjöl för att sedan steka dem lätt i smör.

Tag en ugnsfast form som fylls med kokta korngryn i botten lägg fisken ovanpå.

Strimla purjolök och bryn rödlök fint brun hastigt i grytan för att sedan slå på buljongen och grädden.

Häll gräddblandningen över fisken och ställ in i ugnen i ca 10-15 minuter på 150 grader.

Vid servering strö rikligt med ruccola som är grovt hackad.