Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Kycklingfilé på pinne med
sallad på morötter och hela gryn

Köp svensk kycklingfilé eller en hel kyckling och passa på att tillaga hela på ett sätt som ger mat för flera måltider samt att koka en god buljong på skrovet.
Koka de hela grynen dagen innan så lagar du denna rätt på 30 minuter. Annars kan du lägga grynen i blöt minst 8 timmar så förkortas tillagningstiden rejält.


4 st kycklingfiléer eller 2 st hela kycklingar
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
3 st morötter
3 dl hela gryn (korn, vete, råg eller havre)
10 cm purjolök (det vita)
1 dl vittvinsvinäger
100 g riven ost
1 dl hackad persilja
½ dl svensk rapsolja
smör eller olja att steka kycklingen i


Gör så här:
Sätt ugnen på 130 grader.

Om hel kyckling används så skär ut filéerna från skovet. Enklaste sättet är att skära utmed bröstbenet och skär bort filéerna framifrån.

Bryn filéerna i lite olja. Salta och peppra.

Lägg upp på ugnsfast form och stek klart i ugnen på 130grader tills en innertemp på 68 grader, ca 20 minuter.

Skala under tiden morötterna och riv dessa grovt på rivjärn. Hacka purjolöken fint och börja med att steka den lätt i olja, tag i morötterna och sväng runt en kort stund. Slå på vinägern och låt koka in någon minut.

Dra av från värmen, svalna av så fort som möjligt. Blanda i grynen och den rivna osten samt hackad persilja.

Rätten kan varieras med att serveras varmt eller kallt. Tänk på att svalna av alla ingredienser så fort som möjligt om den ska serveras kallt. Vid servering så skär kycklingfiléerna på längden och trä på ett spett. Servera gärna ett glas med citronvatten eller fruktjuice till rätten.