Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Fiskterinne med potatissallad och färskost

Fiskterrin låter kanske lite svårt men utmana dig själv för rätten har stora variationsmöjligheter och svårigheterna är mindre än man kan tro. Det som behövs är en bra mixer eller en kvarn för att det ska bli så enkelt som möjligt. 





400 g fisk (gädda, sej och lax. Be fiskhandlaren om fisk som ska mallas och mixas till en fiskfärs)
2 st ägg
1 dl grädde
ev 1 dl buljong (om färsen blir för hård) 

Kokta grönsaker:
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
600 g kokt potatis
1 st gul lök
10 cm purjolök
2 st tomater
1 dl vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
1 dl färskost med smak


Gör så här:
Sätt ugnen på 120 grader.

Kör all fisk i en matmixer, blanda i ägg, grädde och eventuellt lite vätska, kör tills den är slät och fin i konsistensen.

Plasta in en brödform med plastfolie som tål ugnsvärme eller tag en bit bakplåtspapper i formen. Häll i fiskfärsen och baka av i ugnen på 120 grader i ca 35 minuter.

För att få fuktig värme ställ in en långpanna med vatten i ugnen samtidigt som ni bakar av fisken. Variera med att lägga färsen i smörade kaffekoppar. Baka av på samma sätt.

Under tiden fisken står i ugnen gör du salladen. Skär löken i strimlor och potatisen i klyftor.

Stek löken i hälften av oljan och ta i potatisen mot slutet. Dra av från värmen.

Värm vinägern och resterande olja i en liten gryta, blanda i färskosten och värm försiktigt så att osten smälter, häll detta över potatissalladen och blanda i strimlad tomat.

Blanda försiktigt så att det inte blir mosigt. Servera till en skiva nygräddad fiskterrine.