Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Lucia ger ljus i vintermörkret

Den svenska ”lussebruden” har en komplicerad historia, man vet egentligen inte riktigt vilken bakgrund den svenska lucian har, men det finns några olika teorier.

Lucia lär ha levat i Syrakusa på Sicilien och avrättades den 13 december på 300-talet eftersom hon förtretat sin fästman. Lucias mamma hade tillfrisknat från en sjukdom och av tacksamhet beslöt Lucia att skänka sin hemgift till välgörande ändamål. Detta upprörde hennes fästman så till den grad att han angav Lucia för den romerska polisen eftersom hon var kristen vilket inte var tillåtet. Detta medförde att Lucia blev dömd till martyrdöden.

Vår Lucia som är en vitklädd flickgestalt med ljuskrans i håret uppkom på 1500- eller 1600- talet bland protestanter i Tyskland som en ersättning för det katolska helgonet S.t Nikolaus. Hon skulle föreställa Jesusbarnet och kom liksom Nikolaus med presenter till barnen vid jul.

Den ”svenska” lucian kan man läsa om första gången 1764 i Västergötland. Då hade hon vingar och bar ljusstakar i händerna. Några årtionden senare hade ljusen flyttat upp på huvudet och i händerna bar hon mat och dryck. Lucian som bar på kaffebricka istället för brännvinsplunta fick en ordentlig spridning i början på 1900-talet tack var bl a nykterhetsrörelsen och IOGT. I sitt sällskap hade hon en djävulsfigur som på plattyska kallades ”Dyvelskatter” ett ord som återgår i det äldsta svenska namnet på lussekatter.

Lussenatten var enligt de gamla den längsta natten. Den natten fick ungdomarna vara obegränsat tillsammans. På lusseafton klädde ungdomarna ut sig till lussegubbar. De berättade historier och roade folket i stugorna.

Alla ogifta och oförlovade flickor ska veta att lussenatten kan ge fina tips om er äktenskapliga framtid. Ni ska ta era skor och sätta dom under sängen som ett T.

När ni lägger er ska ni säga:
”Jag har satt mina skor som ett T,
för att min blivande man få se”

Pepparkakans historia ,  Om lussekatter ,  Lättgjorda skurna pepparkakor , Pepparkaksmuffins för " alla"Kryddig äppledryck , Julglögg alkoholfri 

Lussenatten, Lucia, Lussekatter