Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Julklappar

Julklappar fanns långt före jultomten. Allmän givmildhet hör sedan gammalt samman med julen. Givmildheten märktes förr i världen redan vid julförberedelserna vid slakten och julbaket. Då kom de fattiga med ett knyte i handen till de välbeställda bondgårdarna. Alltid fick de något i knytet, en brödkaka, ett ljus och någon smakbit av julmaten.


Gåvorna av mat levde vidare och förvandlades delvis. Julklapparna under 1800-talet blev för många detsamma som skämtsamma spratt. På julafton smög ungdomarna runt i byn, ”klappade” på dörrar och kastade in gåvor med retsamma texter, därav ordet julklapp. Så sprang man kvickt iväg, för att det var viktigt att inte bli sedd.

På flera håll i landet var det en person utklädd till julbock som delade ut julklapparna. Idag får han snällt nöja sig med att stå under granen

Tillbaka>>>