Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Julmat

Det äldre svenska julfirandet inleddes på Luciadagen – det var då som den medeltida julfastan började. Denna varade till och med julafton och som ett minne därav äter vi alltjämt den forna fastematen lutfisk till jul.

Förr i tiden var julen en helg som betydde oändligt mycket mer än den gör för oss idag, om man tänker på det rent religiösa och på festandet. Det fanns ju ingen semester, folk slet praktiskt taget året om. Julen var belöningen, det stora tacket för mödan. Då fick man vila, leka sjunga, dansa och äta sådant som inte bjöds någon annan tid på året; färskt kött, bröd bakat på vete, grädde och söta kakor.

Kryddor av alla slag har genom tiderna getts olika värdefulla effekter och har därför skattats mycket högt. Saffran har setts som ett motmedel mot etanol och motverkar berusning (måhända är detta grunden till saffranets popularitet runt Luciafirandet) och Linné ansåg att senap var en effektiv kärlekskrydda. Kan detta var något av förklaringen till den omfattande användningens under juletid när kvällarna och nätterna är långa och mörka?

Tillbaka>>>