Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Jultomten

Den tomte som delar ut julklappar hos oss idag är en blandning av den helige Nikolaus från Turkiet som i England kallades/kallas Santa Claus vår egen tomtenisse i grå vadmalskläder som stiger fram ur folktrons dunkel.

Den lilla gårdstomten

Det var den lilla gårdstomten som vaktade folk och fä för allt ont. Ibland kunde denna tomte vara ganska ondsint av sig och det gällde att blidka honom med något gott till jul, annars visste man inte hur det kunde gå. Det kunde vara gröt med en klick smör i och något annat gott från julbordet. Om maten var uppäten på juldagens morgon var det ett tecken på att tomten tänkte stanna och beskydda gården. Det var den lilla grå tomtenissen Viktor Rydberg tänkte på när han skrev sin dikt ”Tomten”.

Jenny Nyström  och Jultomten

Jenny Nyström var den som gav jultomten sitt nuvarande utseende. Den julklappsutdelande tomten med böljande skägg och fotsid röd kappa dök upp på julkort och bokmärken vid slutet av 1800-talet. Hon illustrerade Viktor Rydbergs saga ”Lille Vifts ävfentyr på julafton” som utkom 1875. Hon hann rita 5000 olika julkortsmotiv under sin livstid.

Tillbaka>>> 

Artikelns sökord

Jultomten, Julafton, Jul