Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Julgranen

I äldre tider stod julgranen otänd hela julaftonen och tändes först på juldagsmorgonen. Bara det viktigaste ljuset, det tregrenade julljuset på matbordet tändes på julaftonen. De tre ljusen symboliserar treenigheten.

Julgransseden har vi lånat från Tyskland. Där förekom den redan på 1600-talet. I Sverige blev julgranarna vanliga för ca 100 år sedan. Allra först förekom den hos några högadliga familjer. På 1820-talet började en del borgerliga familjer i städerna skaffa julgran och sedan spred sig sedan till herrgårdar och prästgårdar på landet. Ofta var det just via prästerna som julgransseden blev känd på landsbygden. Man såg den första julgranen i prästgården, missionshuset eller söndagsskolan och tog efter. Till en början kallades julgranen julbuske eller Mose buske och var oftast en bordsgran.

Första julgranen klädd med saffranskringlor

Den allra första julgranen som vi känner till i Sverige var klädd med saffranskringlor. I borgerliga hem hade granen vanligen vaxljus, äpplen och konfekt. I bondehemmen var granens pynt enklare. Där gjorde man julgranspynt själv. Med de små hemstöpta julgransljusen måste dessa granar utgjort en verklig brandfara. Bokmärken var ett omtyckt julgranspynt. Liksom papperskarameller av silkepapper.

Dans kring granen

Julgranen blev snabbt medelpunkten i julfirandet. Dansen kring granen tycks vara en nordisk sed. Det hände väl att man tog en svängom kring granen på julaftonen. Men främst var det vid Tjugondag Knut som man dansade med mycket stoj och glam kring granen. Det var barnens sak att dansa ut julen.

Tillbaka>>> 

Artikelns sökord

Julgran, Julafton, Julgransseden