Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Potatis - nu smakar den kanske kastanj

”En vackert rund och röd King Edward med doft av mogen citron. Den balanserar smaker mellan sötsyrlig kronärtskocka och söt frysärta, och har tydliga toner av mandel och smörig kastanj. En fin, homogen och krämig konsistens”.
Godaste King Edward 2007, juryns motivering

Kastanj - Smörighet - Mandel - Kikärta - Smakrik potatis!
Efter drygt 250 års svenskt potatisätande tas nu steget från konsistensupplevelsen ”fast” eller ”mjölig” till rika upplevelser av potatissmaker.

-Smakupplevelser ligger i tiden och i samband med att FN utsett 2008 till Potatisens år vill vi uppmärksamma ett bortglömt kulinariskt område; potatisens smak, säger Kari Pettersson, potatisambassadör. Smakordsprojektet har provat några av de vanligaste potatissorterna i jakt efter hur deras smak kan beskrivas. En tränad provpanel har funnit ord som kastanj, grön ärta, kronärtskocka, valnötstoner, mandelsmak.

Några korta resultat från studien:

  1. Välj efter smak! - Olika sorter smakar mycket olika. Mjöliga sorter har bredare smak än fasta.
  2. Koka inte för länge! - Potatisen har ett smakfönster som öppnas när potatisen kokats lagom länge. Överkokning ger en jolmig potatis.
  3. Salta försiktigt! - Salt reducerar många av potatisens smaker.

Provningsarbetet har finansierats av svenska potatisodlarföreningar och Svensk Potatis. Projektet har letts av potatisambassadör Kari Pettersson och forskaren Richard Tellström, fil dr i måltidskunskap vid Restauranghögskolan i Grythyttan.

Tillbaka>>>