Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Potatis som råvara

Vi äter ca 50kg potatis per person och år. Potatis har varit basfödan under många år för oss i Sverige, det med all rätt. Inte bara för att det är en utmärkt produkt att odla i vårt klimat den innehåller nästan inget fett och dessutom är den också rik på järn, kalcium, proteiner och c-vitamin.

Potatisen har nästan alltid varit het i debatten inte minst nu när GI-hysterin varit som störst utan även då den misshandlats i olika storkök och även vissa odlingsperioder då man stressat fram en vattnig klump för att kunna pressa pris.
Ekologiskt
Nya potatis sorter som kommit fram just för att möta problem med ekologisk odling är Matilda och Astrix. Detta för att kunna ersätta de vanligaste sorterna i Sverige, Bintje och King Edvard, sorter som oftast drabbas av svamp. Andra spännande sorter som odlas är Solist, en färskpotatis, Princess och Terra Gold, en fast smakrik potatis.

Potatis har fantastiska egenskaper, inget fett och den är mättande. Potatisen innehåller c-vitamin, järn och fibrer. Äter du med skalet på får du också i dig en stor dos av nyttiga antioxidanter. Ny forskning visar att potatisen gör oss mindre stressade. Den innehåller ämnen som stimulerar hjärnsubstansen serotinin, vilket gör oss lugna.

Några olika sorter
Här är några av våra bästa svenska sorter. En del är tidiga, andra mognar sent. En del är fasta och andra mjöliga. Smart är att välja rätt sort till rätt rätt.

  • Amadine - Väldigt god att baka hel i ugnen med havssalt, olivolja och timjan.
  • Bintje - Bra allroundpotatis som passar till allt utom mos.
  • King Edward - En mjölig potatis som passar bra till mos och till att baka. Kokas helst med skalet på.
  • Mandelpotatis - God att göra mos av och steka som klyftor i ugnen.
  • Sparrispotatis - Passar utmärkt till kokning, råstekning, potatissallad och klyftpotatis.
  • Blå Kongo - Udda färg. passar till kokning och potatissallad.

Nyfiken på potatis, besök www.svenskpotatis.se.

Tillbaka>>>