Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Foto: Staffan Andersson

Färskpotatis

Den här tiden på året är det en gudomlig förmån att få äta de första tunnskaliga potatisarna, de där vi kallar färskpotatis. Till sommarsillen ska de små, snabbkokta pärerna dukas fram, rykande varma. Nu för tiden är de en självklarhet men förr ansåg man att det var slösaktigt att äta nypotatis. Potatisen borde få växa ut till sin maximala storlek. Basta. Allt annat var slöseri.

I dag vet vi bättre. I dag frossar vi i gula, små färskpotatisar som passar till det mesta. Eller i bästa fall med endast smör och en njutningsfull uppsyn.

Vad heter egentligen de gula knölar som serveras nykokta och varma till sillen?
Nypotatis, primörpotatis eller sommarpotatis ... eller? Enligt expertisen kommer vårens första svenska potatis från Sydsverige och kallas primörpotatis. Den har förgrotts och odlats under väv för att kunna skördas tidigt. Den här potatisen har inte uppnått full mognad och har ett mycket tunt skal. Därför är den känslig för hantering och tål ingen längre förvaring.

Sedan kommer färskpotatisen, den potatis som traditionsenligt kallas för färskpotatis. Även denna potatis skördas före fullständig mognad och skalet kan enkelt avlägsnas utan skalning. Sättknölarna har som regel förgrotts.

Därefter skördas sommarpotatisen. Den är praktiskt taget skalmogen men ska liksom primör- och färskpotatisen säljas och konsumeras direkt efter skörd. Den tål storlekssortering, normal hantering och är fastare i kokengenskapen än primör- och färskpotatisen. Oavsett vad man väljer att kalla potatisen kan den med fördel avnjutas med slutna ögon och smör. Inget blir mer sommar än så!

Tillbaka>>>