Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

2008 - Potatisens år

2008 är Potatisens år och visst förtjänar den mer uppmärksamhet. Det finns god potatis, vacker potatis, den är nyttig och äts över hela världen. Från odlingar på hög höjd i Anderna, Peru, där den odlats i 8000 år har den spridit sig till Europa, Nordamerika, Australien, Afrika och Asien. Kina är idag det land som producerar mest potatis, på andra plats kommer ryska federationen och på tredje plats Indien.
Med potatisåret 2008 vill FN fästa uppmärksamhet på potatisen och dess möjligheter som en viktig del i livsmedelsförsörjningen för jordens växande befolkning. Potatisen är en effektiv gröda som producerar mycket och näringsrik mat på kort tid och som kan odlas i olika klimat.

Ökat intresse
De höga spannmålspriserna på världsmarknaden det senaste året har ökar intresset för potatis. Påverkan från världsmarknadens priser är mindre på potatis än för spannmål eftersom potatisen konsumeras mer eller mindre lokalt, den är sällan en exportvara. I flera länder i Asien, Afrika och Latinamerika anses potatisen idag vara en viktig gröda för att trygga livsmedelsförsörjningen till en fattig befolkning. Man arbetar aktivt för att öka potatisodlingen och konsumtionen.

Hållbar odling utan bekämpningsmedel
Hållbar odling är en viktig fråga för potatisens framtid. I dagens potatisodling används mycket bekämpningsmedel, framförallt för att bekämpa bladmögel. En viktig del för att minska behovet av bekämpning är att ta fram och odla nya mindre känsliga sorter och för att få fram nya sorter i framtiden är det viktigt att bevara den variation som finns. Det är kanske inte så många sorter att välja på i affären men det finns ca 4000 registrerade potatissorter i världen idag.

I Sverige idag
Potatis är ett bra val för miljön om det är korta transporter och vi väljer nya sorter eller potatis som är ekologiskt odlad. Bland kolhydrat- och fiberrika livsmedel är potatisen ett alternativ som ger bra mättnadskänsla och den är rik på mineraler och vitaminer. Det tar tid att koka potatis sägs det. Det kanske får ta lite tid medan man ordnar med huvudrätten, grönsakerna och dukar. Det går att koka potatisen i mikrovågsugn, när det ska gå undan. Det finns portionsförpackad, tvättad potatis färdig att läggas i mikrovågsugnen. En annan potatistrend är delikatesspotatisen. Potatissorter är inte bara mjöliga eller fasta, de skiljer sig både i smak och konsistens, färg och doft.

Tillbaka>>>