Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Morötter

Vad vore livet utan morötter? Troligen lite färg- och smaklösare än idag. Moroten kan användas i många olika rätter och varieras mycket. Tänk så bra att något så gott, något så vackert är rena hälsopillret! Ja, ett riktigt lyckopiller - för morötter ger matglädje.

Morötter generellt sätt
Generellt sätt är större morötter ofta saftigare än späda och mindre (om de inte vuxit så stora att de blivit träiga). Ska du koka morötterna så bevarar du vitaminerna bättre om du lägger i dom i kokande vatten.
Många, speciellt barn, tycker bäst om att knapra på morötter i bit. En skål morotsbitar och en dip-sås är ett gott tilltugg. Moroten är också en vanlig ingrediens i soppor, gratänger, wokade rätter, kalops och andra grytor.
Rårivna morötter tillsammans med keso är smarrigt som pålägg!
Har du ätit tunna morotsband smaksatta med kanel någon gång? Jasså inte. Det är en höjdare till exempelvis stekt eller grillad kyckling.

Morötter med många färger
Prova att laga morötter med olika färger. Förutom de oranga som varit de vanligast i många år finns nu både vita, gula, lila, röda och de som är nästan svartlila. 

Baka med morötter
Har du bakat med morötter? Morötter ger både läcker färg och saftighet åt bröd och mjuka kakor. Brödet smakar inte morötter - prova någon gång!

Självförsvar
Att äta morötter är att skaffa sig gott självförsvar. De innehåller rikligt med karoten, ett förstadie till A-vitamin, och C-vitamin. Dessa vitaminer är så kallade antioxidanter som skyddar våra celler så vi inte lika lätt blir sjuka. Fibrerna hjälper till att hålla blodsocker och kolesterolhalt normalt. Morötter innehåller rikligt med fiber och lite energi (kalorier). Därför blir man inte fet av morötter. För att ytterligare visa morötternas förträfflighet så innehåller de bra med mineralämnen.

Ingen kondens
Förvara morötterna i plastpåse i kylskåp - men se till att det blir ordentliga lufthål i påsen. Riv gärna sönder den så det blir ett rejält hål. På så sätt kan kondens passera ut. Kondens som stannar kvar i påsen gör att morötterna ruttnar. Det brukar också fungera bra att lägga en liten bit hushållspapper i påsen som kan dra åt sig fuktigheten.

Färgglada plättar , Morotsdip med feta , Nuggets med morötter , Vårrullar i rispapper , Morotssoppa med ingefära och kokos