Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Kålroten är Nordens Apelsin

Kålroten är mycket näringsrik. Den har vitt eller gult kött och utvändigt kan den vara grön eller grönviolett. På grund av sitt höga C-vitamininnehåll har den fått tillnamnet "Nordens apelsin".

Den breda kålroten
Kålrot är en spännande rotfrukt med en härlig smak. Det breda användnings området som alla rotfrukter har inkluderar naturligtvis även denna. Tidiga kålrötter har mild fin kålsmak. De kan rivas och serveras som råkost. Större exemplar skärs i bitar och används till rotmos, i grytor, brynta till kött eller korv. Den är även god att strimla i wokrätter. Att tillsammans med andra rotfrukter rostas i ugnen som vid servering blandas med roccola är ljuvlig gott.

Näringsrik
Kålroten är mycket näringsrik. Den har vitt eller gult kött och utvändigt kan den vara grön eller grönviolett. På grund av sitt höga C-vitamininnehåll har den fått tillnamnet "Nordens apelsin". Kålroten kan bli mycket stor, men det är små och medelstora kålrötterna som har den bästa kvaliteten. Det bästa är att den svenska kålroten finns att få tag i hela året.


Text: Håkan Svensson, restaurangchef och källarmästare.