Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Rotselleri har en kraftig, aromatisk smak med inslag av sötma

Rotselleri bidrar till och förhöjer smaken i soppor och grytor, men är även jättegod att skiva och steka som vegetariska biffar eller ugnrosta i rotsakspytter.
Ugnsgratinerade rotselleriskivor

Ugnsgratinerade rotselleriskivor
med svampsås är en delikatess! Förväll rotselleriskivorna några minuter i lättsaltat vatten, lägg dem som ”tegelpannor” i en form och häll svampsåsen över. Strö över lite riven ost och gratinera i ugnen tills osten smält och rätten fått lite färg. Mums! Och lite rotselleri tillsammans med potatis i potatismos är underbart gott!

Ett tips! Rotsellerin med sin ojämna yta kan vara lite svår att skala! Gör så här: skiva den oskalad i 1-2 cm breda skivor – ”skala” skivorna sedan med en liten kniv genom att skära runt efter kanten.

Miljöval
När du väljer rotselleri gör du också ett bra miljöval då den oftast är svenskodlad i din närhet och finns att köpa ekologisk under så gott som hela året. Rotselleri odlas på friland utomhus. Frilandsodlade grönsaker kräver inte lika mycket energi som växthusodlade grönsaker.

Säsong
På hösten är det högsäsong för rotsellerin och alla andra rotfrukter också för den delen! Nyskördad och fin finns den att köpa till ett mycket lågt pris! Dessutom är den nyttig med massor av vitaminer och mineraler samt innehåller rikligt med fiber. Fibrerna gör att man känner sig mätt länge och är positivt för bla mag-tarmfunktionen.

Rotselleri är en favorit bland rotfrukterna! Den har en kraftig, aromatiskt smak med lite inslag av sötma.