Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Näring/Blodsocker

Socker påverkar blodsockret i olika grad beroende på vem man är, vad man gör och vad man äter det tillsammans med. Lite socker i en måltid tillsammans med andra livsmedel med långsam energi ger ett långsammare blodsockersvar.

Energi och näring i socker
I sin raffinerade form ger socker bara energi och inte någon näring. Man brukar säga att socker späder ut näringstätheten i maten eller att det tillför tomma kalorier. Däremot kan socker användas för ökad smaklighet, för att få bra konsistens och det har även en konserverande effekt. För vissa grupper kan socker och sötade drycker vara ett bra energitillskott, t ex vid sjukdomar eller för dem som har högt energibehov.

Blodsocker
Socker påverkar blodsockret i olika grad beroende på vem man är, vad man gör och vad man äter det tillsammans med. En diabetiker reagerar dock annorlunda än en frisk individ gör. Sockerarter med energi ger generellt snabb energi. Lite socker i en måltid tillsammans med andra livsmedel med långsam energi ger ett långsammare blodsockersvar.

Tillbaka>>>