Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Övervikt och fetma

Eftersom socker innehåller energi kan ett högt intag bidra till övervikt och fetma. Det totala energiintaget i förhållande till energibehovet avgör hur mycket fett kroppen lagrar.

Låg mättnadseffekt
Många studier talar för att en fettsnål och kolhydratrik kost är effektivt för att gå ner i vikt. Kolhydratrik mat anses generellt mätta bättre än fet mat. Undantaget är flytande produkter som har låg mättnadseffekt. Speciellt läsk medverkar till ett ökat energiintag och ger lättare viktökning. Lightdrycker innehåller ingen energi men kan ev ge ökat sötsug. Anledningen till att söta livsmedel skapar övervikt kan också bero på att de, förutom socker, ibland innehåller mycket fett, t ex bakverk och choklad.

Tillbaka>>>