Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Sötningsmedel

Sötningsmedel finns både i syntetisk och kalorifri form samt som energiinnehållande sockeralkoholer. För t ex diabetiker och överviktiga kan det ibland vara befogat att använda en mindre mängd sötningsmedel. Det bästa är alltid att vänja sig vid mindre söta smaker utan varken sötningsmedel eller socker.

Socker, honung och sötningsmedel
Vanligt socker är raffinerat och innehåller i princip bara sockerarten sackaros - inga andra näringsämnen. Råsocker innehåller också mineralämnen i mycket liten mängd, i näringssammanhang är den dock försumbar. Om näringsämnen, enzymer mm i honungen har någon positiv hälsoeffekt är omtvistat.

Kalorifria produkter
De kalorifria produkterna påverkar inte blodsockret. Det gör däremot sockeralkoholerna. Sötningmedel väljs ibland för att det är tandvänligare, vissa innehåller ingen eller mindre energi, de energifria påverkar ej blodsockret och andra tycker helt enkelt att de är goda.

Tillbaka>>>