Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Konsumtion av socker i Sverige

Konsumtionen av socker har varit mer eller mindre konstant under perioden 1930 till 2002, men socker i hemmen har minskat medan konsumtionen av socker från industritillverkade produkter som godis och läsk har ökat. En person i Sverige äter ungefär 30-40 kg socker varje år.

Hur mycket socker är OK?
Socker bidrar endast med energi och tillför inga nödvändiga näringsämnen eller fibrer. Därför finns all anledning att begränsa renframställda sockerarter. De svenska rekommendationerna (SNR) anger att max 10 % av den totala energin kan komma från tillsatta sockerarter. Det gäller framför allt barn och personer med lågt energiintag. Samma begränsning har föreslagits av t ex WHO.

Tillbaka>>>