Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »1 kg benfri innanlår, fransyska eller bog av nöt
1 msk matfett
1 tsk salt
1 krm peppar
1 st hackad gul lök
1 dl lingon
1 1/2 cm kanelstång
5 dl utspädd brun kalvfond eller
vilt- och kantarellfond
senor från köttet (bryns hastigt i panna)
2-3 msk majsstärkelse (maizena)
1/2 msk rödvinsvinäger
800 g potatis
Gör så här:
Sätt på ugnen på 150 grader. Skär bort senor på steken om det finns sådan. Spara detta till såsen.
Bryn köttet runt om i matfett i en stekgryta. Krydda med salt och peppar. Stick in en köttermometer i köttet. Se till att spetsen kommer i den tjockaste delen av köttet. Skölj ur stekpannan med vatten och häll över steken.
Stek i ugnen tills termometern visar 75 grader. Beroende på storlek på köttet så tar detta olika lång tid. Räkna med ca 1-1,5 timmar. Låt steken vila ca 10 minuter innan den skärs upp i tunna skivor.
Till såsen så börja med att bryn senorna i lite olja. Ta i löken, hälften av lingonen och kanelen. Häll på kalv fonden och sjud under tiden som steken står i ugnen. Sila såsen och häll tillbaka i grytan. Red med maizena utrörd i lite vatten. Koka upp och tag i resten av lingonen . Smaka av med vinäger, salt och peppar.
Servera köttet tillsammans med kokt potatis och sjudna grönsaker.