Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Helstekt fläskkotlett med pumpasås, Halloweenrätten

Till såsen tar ni en bit av dekorpumpan. Se till att ni tar en som lämpar sig till matlagning, t.ex. Muscat pumpa. Börja i tid och använd tiden som maten står i ugnen till att duka och dekorera bordet.


600 g benfri kotlettrad
150 g fetaost
1/2 dl färsk basilika, hackad
2 röd chili, hackad
300 g svartrot, skalad
½ pressad citron
600 g potatis
1 msk rapsolja

Sås:
200 g muscatpumpa i tärningar
1 tsk rosépeppar, krossad
2 msk smör
2 dl grönsaksbuljong
1 dl matyoghurt
nypa socker
salt och svartpeppar
½ pressad citron


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda ost, basilika och chili till en jämn smet.

Skär bort senor från köttet och bryn i olja tills den fått färg runt om. Lägg köttet i en ugnsfast form. Bred ostblandningen över köttet. Stek i ugn 175 grader till innertemperatur 70 grader.

Låt vila i folie ca 15 min och skär i skivor. Skala och skär svartrot och potatis i stavar, som pommes frites. Koka svartroten i vatten med citron direkt, annars blir den svart. Koka svartrötterna ca 10 min.

Stek potatisen med lite olja i en ugnsfast form samtidigt som köttet står i ugnen. Blanda i svartrötterna när ett par minuter återstår på potatisen.

Till såsen fräser du pumpa och peppar i smör. Tillsätt buljong och koka tills pumpan är mjuk. Tillsätt yoghurt och mixa såsen slät. Smaka av med socker, salt och peppar och låt bli varm. Blanda i citron och rör om väl.