Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Soppor är en enkel måltid där ni kan variera ingredienser efter vad som finns i kylen. Det kända talesättet ”Koka soppa på en spik” stämmer nästan. Som alternativ till skinkan kan ett grönsaks- eller laxspett fungera lika bra.
200 g morrötter (2-3 st)
100 g palsternacka (1 stor el 2 små)
100 g selleri
1 msk olivolja
röd chili eller cayennepeppar, tag efter smak
6 dl + 1 dl buljong
1 dl creme Fraiche
300 g rökt svensk skinka el kassler
1 dl hackad persilja och gräslök
peppar från kvarn
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Skala och skär rotfrukterna i stavar, inte allt för tjocka. Rosta rotfrukterna i ugnen på 180 grader i ca 20 minuter.
Koka rotfrukterna med buljongen i 15 minuter. Kör rotfrukter och chili i blender, matberedare eller stavmixer. Kör tills det blivet en slät soppa, späd eventuellt med mer buljong.
Vid servering så mixas 1 dl Creme Fraiche med 1 dl varm buljong tills den blir skummig. Fördela skummet i varje tallrik eller glas. Servera soppan i några roliga tallrikar eller glas, gärna whiskyglas. Fyll till hälften, knappt 2 dl i varje glas.
Skär skinkan i 5 cm långa stavar om ca 40 gram. Stek eller grilla stavarna i panna. Servera till soppan med grovt bröd vid sidan.