Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Kyckling i dill med buljongkokta tillbehör, 4 port

400 g kycklinglårfilé, benfria
1 gul lök
1 morot
1 bit purjolök
2 lagerblad
5 vitpepparkorn
1 msk salt
2 l vatten
25 g smör (2 msk)
½ dl vetemjöl
1 dl grädde
2 msk ättika
2-4 msk strösocker
1 dl finhackad dill
12 buljongkokta potatisar
3 morötter
1 bit späd purjolök
150 g sockerärtor
100 g stora vita bönor (från burk)


Gör så här:
Putsa kycklingköttet och lägg det på ett fat.

Skala och skär morot, lök och purjolök i mindre bitar. Koka upp vatten och salt, lägg ned grönsakerna och låt koka en stund så att det blir en god buljong. Lägg ned kycklinglåren i buljongen och låt koka sakta i ca 20 minuter.

Lyft upp köttet med en hålslev och lägg det på rent fat, täck med plastfilm så att det inte torkar. Sila buljongen.

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, rör ned mjölet så att det blandas väl.

Mät upp 6 dl av kokspadet och slå en liten skvätt över så att det får koka in i redningen, späd med resterande vätska och grädde. Låt koka sakta i 10 minuter. Smaka av såsen med salt och vitpeppar från kvarn.

Koka upp ättika och socker i en liten kastrull och smaka av såsen med blandningen. Blanda ned dillen i såsen.

Skala och skär grönsakerna i bitar, koka dem i lite av buljongen med en smörklick, vänd ned bönorna när grönsakerna är mjuka. Precis före serveringen: Vänd försiktigt ned kycklingen i dillsåsen och servera med grönsakerna.