Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Porterbräserad nötstek i lergryta, 6-8 port

1 kg fransyska av nöt
smör
1 tsk salt
½ tsk mald kryddpeppar
mald svartpeppar, några varv på pepparkvarnen
citronmeliss
lagerblad
1 flaska porter
½ dl koncentrerad kalvfond
1-2 dl vatten
1 rödlök
1 purjolök
2 morötter
2 blekselleristjälkar
100 g bacon

Sås:
Sky från steken
2 msk maizenamjöl + ½ dl vatten


Gör så här:
Blötlägg lergrytan ca 1 tim i förväg.

Skala och skär rödlöken i tunna klyftor. Ansa och skölj purjolöken. Skär purjolöken och bleksellerin i strimlor. Skala och skär morötterna i slantar.

Smält matfettet och låt det bli gyllenbrunt. Bryn steken runt om. Gnid in den med salt och pepparsorterna.

Lägg hälften av grönsakerna i lergrytan, lägg steken ovanpå och täck med resten av grönsakerna. Tillsätt strimlad bacon, citronmeliss och lagerblad. Häll över porter, kalvfond och vatten.

Sätt in lergrytan i kall ugn. Sätt på ugnen på 200 grader och låt steken stå inne i ca 1½-2 tim (eller tills köttet är mört).

Sila skyn från steken i en kastrull. Blanda maizena med vatten. Tillsätt redningen i en fin stråle i kastrullen under omrörning.

Skär steken i tunna, servera med såsen, kokt potatis och grönsaker.