Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »1 stor kyckling
½ purjolök
½ kruka färsk timjan
½ kruka färsk rosmarin
2 lagerblad
salt och vitpeppar
2–3 msk olivolja
Sås:
3 dl sky från grytan + vatten
2 dl grädde
1 msk grönsaksfond
2 msk hackad timjan
1 msk hackad rosmarin
maizena till redning
Gör så här:
Lägg lergrytan med lock och allt i blöt i kallt vatten. Smaksätt kycklingen genom att stoppa in timjan, rosmarin och purjolökshack i buken. Salta och peppra på in- och utsidan. Avslutningsvis knyts en kryddbukett, bland annat med lagerblad, direkt på fågelns bröst.
Lägg kycklingen i lergrytan, ringla över olivolja, på med lock och in med allt i kall ugn. Först när grytan är i ugnen sätts värmen på och ugnen värms till 250 grader. Beräkna stektiden till 1 timme och 20 minuter, från dess att grytan sätts in.
Låt den färdigstekta kycklingen vila på skärbrädan en stund innan den delas. Sila skyn i lergrytan i kastrull. Späd med vatten om vätskemängden inte är tre deciliter och tillsätt grädde.
Red såsen med maizena och krydda med grönsaksfond och hackade örter. Sjud fem minuter och smaka av.