Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Fotograf: Thomas Carlén

Laga mat i lergryta - smidigt och gott!

Det kräver lite tid och planering, men det finns massor av praktiska allt-i-ett-middagar att tillaga om du använder en lergryta. Det är ett utmärkt redskap för dig som vill göra annat medan maten lagas.

Citronkyckling, sommarfärs och porterbräserad nötstek. Det finns många spännande recept som kommer till sin rätt i en lergryta. Helt kött av framdel, gärna högrev eller bog, blir härligt mört i grytan. Blanda i lök, rotsaker, tomat, kryddor, oliver eller vad du har hemma, och låt smakerna blanda sig med varandra under tillagningen.

En av de största fördelarna med lergrytan, eller romargytan som den också kallas, är att smakerna koncentreras och näringsämnena bevaras i det som man tillagar. Dessutom blir matlagningen både osfri och ugnen hålls fri från stänk.

Tillagningstiden blir något längre när man lagar mat i lergryta. Men å andra sidan behövs ingen passning. Dessutom tar maten ingen skada av att man drar över den rekommenderade tillagningstiden med några minuter.

En ny lergryta bör ligga 8-10 timmar i vatten helt övertäckt. Då hinner den suga åt sig vatten och bli ordentligt genomfuktad. Därefter räcker det med att grytan blötläggs 15 minuter före varje användning. Det är viktigt att alltid ställa in grytan i kall ugn. Först då sätter man på ugnen på 200-250 grader, beroende på vilken rätt man tillagar.

Missa inte våra spännande recept på middagar du kan tillaga i lergryta. Visste du att det också går bra att baka bröd i grytan?


Örtagårdskyckling i lergryta | Porterbräserad nötstek | Sommarfärs i lergryta |
Lantbröd i lergryta | Citron- och rosmarinkyckling i lergryta 
 

Artikelns sökord
Laga mat i lergryta, lergryta