Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Frittata med bacon och purjo, 4 port

1 stor purjolök
1 gul eller röd lök
1 paket bacon (140 g) eller rester av t ex rökt skinka eller kassler
4-6 kokta kalla potatisar
salt, svartpeppar
ca 8 ägg
1 dl lätt crème fraiche eller mjölk
1 dl riven ost, gärna västerbotten eller parmesan
grovhackad persilja


Gör så här:
Snitta purjolöken på längden, skölj ordentligt och strimla den. Skala och hacka löken. Tärnat/klipp bacon i bitar ner i en stor stekpanna och fräs. Torka bort det mesta av fettet. Tillsätt löken och purjon och låt fräsa en stund tillsammans med baconet. Tärna potatisen och rör ner den i lökfräset. Smaka av med salt och peppar.
Vispa ihop 2 av äggen med crème fraichen. Rör ner resten av äggen. Häll äggsmeten i stekpannan, sänk värmen ordentligt, lägg på ett lock och låt det hela stelna i ca 7 minuter. Ev kan du lyfta lite i frittatan så lös äggsmet kan rinna ner mot botten av pannan. Fördela osten över frittatan och låt den smälta, ca 5 minuter.
Avsluta gärna med ett extra varv på svartpepparkvarnen och lite salt tillsammans med grovhackad persilja över frittatan.

Servera med en matig sallad och bröd.