Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Nässelpesto recept 1

Pesto är en smakrik röra med vitlök och ost som är god till pasta, pizza och fisk. Nässlor mixas med de andra ingredienserna.

100 g kokta finhackade nässlor, ca 1 dl (eller frusen hackad spenat)
1 liten vitlöksklyfta
½ dl solroskärnor
1 dl riven lagrad ost (Västerbotten eller Parmesan)
4 msk kallpressad rapsolja eller olivolja
½ msk torkad basilika
1 krm salt
½ krm svartpeppar


1.    Skala 1 liten vitlöksklyfta. Dela den i några bitar.

2.    Lägg i en matberedare: 100 g kokta, hackade nässlor, 1 vitlöksklyfta, ½ dl solroskärnor, 1 dl riven lagrad ost, 2 msk olja. Mixa i ca 10 sekunder eller tills det blivit en röra.

3.    Tillsätt ytterligare 2 msk olja, ½ msk basilika, 1 krm salt och ½ krm svartpeppar och mixa ihop i ytterligare 10 sekunder.

 

4.    Peston kan förvaras i burk med lock i kyl 1–2 dagar i kylen eller frysas in.

Nässelpesto recept 2

4 dl färska nässlor
1 dl skållad sötmandel
2 vitlöksklyftor
1 dl vällagrad ost (tex västerbotten)
¾ dl olivolja eller kallpressad rapsolja
1 krm svartpeppar
salt


Gör så här:
Skölj nässlorna och förväll* dem i kokande vatten. Häll bort vattnet.

I matberedare:
Sätt i kniven i matberedaren. Låt vitlöksklyftorna och den skållade mandeln glida ner i maskinen då den är igång – då hackas det hela jämnt och fint. Tillsätt osten i bitar och låt den också bli finhackad. Tillsätt de förvällda nässlorna. Häll i olivoljan i en fin stråle när maskinen är påslagen. Smaksätt med peppar och salt.

Utan matberedare:
Hacka nässlorna och vitlöken mycket fint. Blanda nässlor, vitlök, mald mandel och riven ost. Droppa i olivoljan under omrörning. Smaksätt med peppar och salt.

Servera peston tillsammans med nykokt pasta.




* Förvällning av nässlor:
• Skölj nässelskotten väl i flera vatten så att all sand försvinner. Ta bort grova stjälkar, ev rothår eller gräs som kommit med av misstag.
• Koka upp 1 liter vatten med 1-2 tsk salt (till 1 liter nässlor). Lägg nässlorna i det kokande vattnet, låt dem få ett uppkok.
• Sila de förvällda nässlorna i en trådsil, pressa ur det sista vattnet.
• Hacka de förvällda nässlorna och använd dem direkt eller frys in dem i små platta paket.