Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Pesto är en smakrik röra med vitlök och ost som är god till pasta, pizza och fisk. Nässlor mixas med de andra ingredienserna.
100 g kokta finhackade nässlor, ca 1 dl (eller frusen hackad spenat)
1 liten vitlöksklyfta
½ dl solroskärnor
1 dl riven lagrad ost (Västerbotten eller Parmesan)
4 msk kallpressad rapsolja eller olivolja
½ msk torkad basilika
1 krm salt
½ krm svartpeppar
1. Skala 1 liten vitlöksklyfta. Dela den i några bitar.
2. Lägg i en matberedare: 100 g kokta, hackade nässlor, 1 vitlöksklyfta, ½ dl solroskärnor, 1 dl riven lagrad ost, 2 msk olja. Mixa i ca 10 sekunder eller tills det blivit en röra.
3. Tillsätt ytterligare 2 msk olja, ½ msk basilika, 1 krm salt och ½ krm svartpeppar och mixa ihop i ytterligare 10 sekunder.
4. Peston kan förvaras i burk med lock i kyl 1–2 dagar i kylen eller frysas in.
4 dl färska nässlor
1 dl skållad sötmandel
2 vitlöksklyftor
1 dl vällagrad ost (tex västerbotten)
¾ dl olivolja eller kallpressad rapsolja
1 krm svartpeppar
salt
Gör så här:
Skölj nässlorna och förväll* dem i kokande vatten. Häll bort vattnet.
I matberedare:
Sätt i kniven i matberedaren. Låt vitlöksklyftorna och den skållade mandeln glida ner i maskinen då den är igång – då hackas det hela jämnt och fint. Tillsätt osten i bitar och låt den också bli finhackad. Tillsätt de förvällda nässlorna. Häll i olivoljan i en fin stråle när maskinen är påslagen. Smaksätt med peppar och salt.
Utan matberedare:
Hacka nässlorna och vitlöken mycket fint. Blanda nässlor, vitlök, mald mandel och riven ost. Droppa i olivoljan under omrörning. Smaksätt med peppar och salt.
Servera peston tillsammans med nykokt pasta.
* Förvällning av nässlor:
• Skölj nässelskotten väl i flera vatten så att all sand försvinner. Ta bort grova stjälkar, ev rothår eller gräs som kommit med av misstag.
• Koka upp 1 liter vatten med 1-2 tsk salt (till 1 liter nässlor). Lägg nässlorna i det kokande vattnet, låt dem få ett uppkok.
• Sila de förvällda nässlorna i en trådsil, pressa ur det sista vattnet.
• Hacka de förvällda nässlorna och använd dem direkt eller frys in dem i små platta paket.