Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Sparris

Sparris har en mild och fin smak och är god som förrätt eller som tillbehör till olika rätter. Den bör bara kokas eller stekas helt lätt för att behålla sin spänst och vackra färg. Ät den med lite olja eller smält smör smaksatt med lite miso - suveränt gott. Smör eller hollandaisesås är annars klassiska tillbehör. Men lite god olja och riven, smakrik ost över nytillagad grön sparris är aldrig fel. 

Det går ofta bra att få tag på sparris året om, men i slutet av april till juni finns det svensk färsk sparris. Importerad från sydeuropa finns den lite tidigare.
Det finns två sorters sparris, vit och grön. Den vita sparrisen växer under jord och skördas då toppskottet bryter fram. Grön sparris växer ovanför jorden och skördas när den nått lagom längd. Den vita sparrisen kokar man oftast, och den gröna brukar antingen kokas, stekas eller grillas.

För att sparrisen ska hålla sig fräsch när du köpt den, kapa av ändarna och sätt dem i ett glas eller en karaff med kallt vatten och täck med en plastpåse. Förvara i kylskåpet.


Tillaga grön sparris
1. Grön sparris behöver man inte skala på samma sätt som den vita. Men om man vill vara helt säker på att få bort alla eventuella "trådar" så kan man skala bort lite av det tjockaste. Lättast går det med potatisskalare. Skär också av ett par centimeter av den nedre delen eftersom den kan vara "träig". Eller bryt helt enkelt av den nedre delen, den brukar då brytas av på rätt ställe.

2. Lägg sparrisen i en låg och vid kastrull, slå över kokande saltat vatten och koka tills sparrisen känns mjuk när man provar med en sticka. Ännu mer smak bibehålls om du ångkokar sparrisen. Koktiden beror på hur nyskördad sparrisen är. Det kan räcka med 1-3 minuters koktid, bland annat beroende på hur nyskörad och hur grov den är.

 

Receptförslag:

Grön sparris med smakrik ost och pinjenötter | Pasta med pesto, mozzarella och sparris | Kyckling och sparris |