Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Har du något du funderar över när det gäller familjens mat? Våra experter svarar gärna på dina frågor! Skicka in din fråga till info@hungrig.nu så publicerar vi svaret inom kort!
Produkten är en tillsats som används för att foga ihop mindre köttbitar till en större köttbit. Produkten tillverkas av blod från nöt eller gris och består av proteinet fibrinogen och enzymet trombin. Dessa ämnen finns även i människoblod.
Finns det någon risk med ”köttklister”?
Produkten innebär inte någon risk för hälsan. Däremot är det mycket svårt att se på en köttbit om den har satts samman av mindre bitar med hjälp av så kallat ”köttklister”. Därför tycker Livsmedelsverket att det är mycket viktigt att detta tydligt märks ut, så att konsumenten inte blir lurad.
Hur vet man om det har använts ”köttklister” till en vara?
• Köttprodukter där ”köttklister” använts får bara säljas förpackade till slutkonsument.
• Det måste tydligt märkas ut, nära produktnamnet, att varan är gjord av sammansatta köttdelar.
• I ingrediensförteckningen ska det anges att produkten innehåller trombin och fibrinogen.
/ www.slv.se
Det kan finnas lite olika anledningar till att brödet spricker, bland annat kan det bero på att degen innehåller för mycket mjöl. Vi har satt ihop ett felsökningsschema här på Hungrig.nu för att hjälpa dig att lösa de vanligaste problemen. Klicka på länken nedan så får du hjälp, ge inte upp!
Våra barn är förtjusta i kött som är stekt mediumrare. Det finns personer som påstår att barn har sämre förmåga att smälta kött än vuxna och därför ska serveras genomstekt kött.
Enligt uppgift från dietist finns det inte några uppgifter om att barn skulle ha svårare än vuxna att smälta kött som är stekt rare eller mediumrare. Anledningen till att man varnar föräldrar för att äta kött som inte är genomstek beror i första hand på att det i andra länder finns risk för salmonella i köttet.
I Sverige är vårt kött salmonellafritt, så här är det ingen risk för att barn blir sjuka av att äta röd- eller rosastekt biff.
Så länge ägget luktar och smakar bra så är det ingen fara att äta det! Om äggen förvaras i kylskåp kan de hålla sig flera veckor efter bäst före datum. Om du är osäker på hur gammalt ett ägg är så kan du testa genom att lägga det i ett glas vatten. Ägg som ligger ner i vattnet är färska, de som står upp börjar bli gamla men är fortfarande helt okej att äta. Men om ägget däremot flyter upp till ytan är det så gammalt att du bör kasta det!
Genom att planera både inköp och tillagning kan vi se till att mer av det vi handlar används. Var mätt när du går och handlar så du inte blir sugen på något extra som hamnar i kundvagnen. Hitta alternativa tillagningssätt av råvaror som börjar bli övermogna, till exempel kan man göra en mjölkdrink av mjuka bananer. Lita på dina sinnen. Luktar och smakar det gott så är det i de flesta fall bra, även om ”bäst före datumet” passerat.
Vanligt socker är raffinerat och innehåller i princip bara sockerarten sackaros - inga andra näringsämnen. Råsocker innehåller också mineralämnen i mycket liten mängd. Om näringsämnen, enzymer mm i honungen har någon positiv hälsoeffekt är omtvistat.
Sötningsmedel finns både i syntetisk och i kalorifri form samt som energiinnehållande sockeralkoholer. De kalorifria produkterna påverkar inte blodsockret. Det gör däremot sockeralkoholerna. Sötningsmedel väljs ibland för att det är tandvänligare, vissa innehåller ingen eller mindre energi. De energifria påverkar inte blodsockret och andra tycker helt enkelt att de är goda. För t ex diabetiker och överviktiga kan det ibland vara befogat att använda en mindre mängd sötningsmedel. Det bästa är alltid att vänja sig vid mindre söta smaker utan varken sötningsmedel eller socker.
Lök innehåller föreningar av svavelsyra, vilket är effektivt för att hålla skadedjur borta. Det är ångorna från dessa föreningar som kommer in i ögonen och irriterar dem när man skär lök. När ögonen irriteras startar deras skyddsmekanism, nämligen tårflödet.
Nej! Morötter bildar inte solanin. Det gröna på moroten är klorofyll, dvs helt ofarligt (samma gröna färg som i tex sallatsblad). Potatis däremot bildar solanin till följd av att den stressas på något sätt. Att en grön potatis innehåller förhöjd halt solanin beror på att den utsatts för ljus - vilket stressar potatisknölen. Det gröna i potatisen är inte solanin, utan klorofyll - men till skillnad från moroten så signalerar det gröna att potatisen utsatts för stress och därför innehåller hög halt solanin.
Svaret är produktutveckling…
Nej – all potatis som är grön skall kastas. En knöl som varit utsatt för ljus och därmed bildat solanin ska man aldrig äta
Lite förenklat kan man beskriva det som att färskpotatis skördas från mitten av maj fram till augusti. Potatisen skördas under tillväxt och på ”grön blast” – med detta menas att potatisen fortfarande växer och ännu inte hunnit sätta sitt skal. Det är just detta som ger de där härligt ”flossiga” skalet som man ser under vår och sommar. Höst/vinter- potatis däremot plockas inte upp ur jorden förrän plantan vissnat och knölarna satt sitt skal.
Dessa knölar blir mer tåliga – och tål således att kyl lagras i uppemot 6-7 månader. Det skiljer också lite på vilka potatissorter man använder till vilken del av året. När det gäller färskpotatis så använder vi oss av i Sverige ungefär 10-15 olika sorter medan höst/vinterpotatisen representeras av inte minst än 30-40 olika sorter under en säsong.
Symbolen nyckelhålet är till för att göra det enklare att välja hälsosamt både när du handlar mat och äter på restaurang. Nyckelhålsmärkta livsmedel är magrare och innehåller mindre socker och salt än andra livsmedel av samma typ. Spannmålsprodukter som bröd, mjöl och pasta har även villkor för fibrer och fullkorn. Att välja nyckelhålsmärkt mat är ett enkelt sätt att förbättra dina matvanor, vilket i sin tur kan bidra till att du mår bättre, både nu och i framtiden.
Vitaminerna A och D är lösta i majsolja, och varje liter mjölk tillförs 9 mg majsolja.
Det betyder till exempel att cirka en (1) procent av fettet i minimjölk och mindre än en (1) promille i mellanmjölk utgörs av majsolja. Majsolja är inte känt för att kunna ge några allergiska problem.
Fram till slutet av 1980-talet använde en del mejerier ett vitaminpreparat som var löst i en blandning av jordnötsolja och sojaolja. Då och då framkom misstankar att lättmjölk skulle kunna ge allergiska reaktioner, som inte berodde på allergi mot mjölkprotein. Teoretiskt kunde detta bli följden om oljorna innehöll spår av protein från jordnötter eller sojabönor.
Båda dessa proteiner är kända för att kunna ge allergier vid mycket låga halter. Misstankarna kunde inte bekräftas, men för säkerhets skull övergick mejerierna till ett vitaminpreparat som är löst i majsolja.
/ www.mjolkframjandet.se
Ytterfilé är ett begrepp som har börjat användas på senare tid. Den styckningsdel som avses är en kotlettrad, renputsad från fett och ben.
Tyvärr kan konsumenten få uppfattningen att det är filé man köper, vilket alltså inte är fallet. Ett korrekt namn på styckningsdelen skulle kunna vara hel kotlettrad, putsad från fett och ben.
/ www.svenskkottinformation.se
Så mycket du orkar. Generellt så äter vi alldeles för lite frukt och grönt. Använd grönsaker i maten, servera dem till maten och se till att det finns frukt och grönsaker hemma som mellanmål. I en praktisk förpackning får vi både härliga färg- och smakupplevelser och högt näringsinnehåll som gör att vi mår bra.
Läs mer om frukt och grönt på www.matstart.nu.
Bäst är alltid kött med insprängt fett, som håller köttet saftigt, eftesom man inte tillför något stekfett vid grillning. Fläskkarré i skivor är utmärkt att grilla, liksom kotletter med fettranden kvar. Fettet kan alltid skäras bort efter tillagning.
Modiga grillare kan ge sig på flintastek och revbensspjäll. De kräver passning och tålamod. Grilla långt från glöden och vänd flera gånger. Revbensspjäll kan med fördel förkokas.
Magrare delar som färsk skinka i tunna skivor, kotlettrad utan ben och fett eller fläskfilé kan vara svårare att grilla med bra resultat. Dessa styckningsdelar blir ofta väldigt goda att grilla i mindre bitar på spett. Ett sätt att få magrare kött saftigt när det grillas är att vira in det i bacon.
/ www.svenskkottinformation.se
Livsmedelsverket rekommenderar att vi dricker 0,5 liter mager mjölk per dag, eller konsumerar motsvarande mängd mjölkprodukter. 1 dl mjölk motsvarar 1 dl fil/yoghurt, alternativt 1-2 ostskivor.
Hela 75 procent av det kalcium vi behöver per dag täcks av en halv liter mjölk och mjölkprodukter. Det är svårt att ersätta den kalciummängden via annan mat. Kalciummängden från ett glas mjölk motsvarar till exempel mängden kalcium från cirka 9 portioner broccoli eller vitkål.
/ www.mjolkframjandet.se
Sofia är mamma till Oskar 3 år och Linnea 6 år. Hon undrar om man vågar köpa svensk torsk med tanke på allt som skrivs om utfiskning och utrotning?
Visst kan man köpa vår svenska torsk. Varje år bestäms inom EU hur mycket torsk varje land får fiska, så kallade kvoter. Fiskeriverket är den myndighet i Sverige som kontrollerar att detta följs hos oss. Det är också de som ger fisket besked om när kvoten är uppfiskat vilket innebär att man får vänta till nästa år innan torskfisket tas upp på nytt.
Vad som händer när vi i Sverige bojkottar den lagligt fiskade torsken är att den transporteras till andra länder i Europa istället för att säljas på vår egen marknad.
Torsken lever i bestånd i ganska avgränsade områden. En del bestånd är svaga andra är starka. Det är glädjande att vårt absolut största torskbestånd, östra Östersjön, nu är i mycket gott skick varför man i år kunnat öka kvoten med 15%, något som Internationella havsforskningsrådet, ICES, och fiskare var eniga om. På de svaga bestånden fiskar vi i gengälld väldigt lite.
Alla bestånd får ett årligt omdöme och för att bedriva en hållbar fiskepolitik har man i kommissionen ett stort ansvar när man bestämmer varje lands kvoter.
Fisk är ett av våra viktigaste och nyttigaste livsmedel med nödvändiga omega-3 fetter, vitaminer och mineraler. Många av oss skulle må bra av att äta mer fisk. Då är ett gott alternativ vår lagligt fångade torsk!
/Karin Fagerståhl, www.svenskfisk.se