Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Spenat

Spenaten är traditionell i svensk husmanskost där den oftast serveras stuvad. Men spenatbladen är även goda att använda färska eller smörslungade i både sallader och grytor. Spenat är en billig och användbar grönsak som passar bra i en mängd olika recept, så som pizza, pasta, wok och i sås.

Det går att hitta djupfryst och ofta delvis tillagad spenat i frysdisken i de flesta matbutiker. Djupfryst i små "puckar" är denna mörkgröna bladgrönsak väldigt prisvärd om man jämför med hur mycket näringsämnen den innehåller.

Spenat är näringsrik mat fylld med vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter. Spenat innehåller mycket K- och A-vitamin och en portion ger mer än dagsbehovet. Det samma gäller C-vitamin, mangan och folsyra.

För de viktiga mineralerna magnesium och kalium ges mer än halva dagsbehovet i en liten portion. Dessutom innehåller spenat rikligt med kalcium och en liten portion kan ge ungefär 30-40% av dagsbehovet.

De senaste åren har det dykt upp spenat som säljs färsk under namn som spenatskott och babyspenat. Dessa sprödare blad passar utmärkt rå i sallader, hamburgare, tacos och pastasallader.

Observera att färsk spenat tappar mycket vatten när den blir varm. Det som såg mycket ut i affären kan därför krympa rejält vid tillagning. Däremot är fryst spenat oftast redan förvälld och tappar därför inte ytterligare vatten.