Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »Så får du barnen att äta mer frukt och grönt!

De flesta barn älskar frukt och grönsaker, medan andra är mer försiktiga. Inom barnomsorgen och skolan motiveras barnen att äta mer frukt och grönt. Det sker bland annat genom att grönsakerna serveras före varmrätten. Det har visat sig att barn äter mer grönsaker om det inte finns någon annan mat framme som distraherar.

Ett annat tips är att inte blanda olika grönsakssorter, barn vill gärna se vad de äter. Servera råa grönsaker, skurna i bitar var för sig på ett fat eller i olika skålar. Det kan vara morot, kålrot, gurka, blomkål, minimajs med mera. Att göra stavar av de här grönsakerna fungerar bra som snacks. Det är bra att vänja barn tidigt vid frukt och grönt, det är vi vuxna som lär barn vad som är till exempel ”fredagsmys”.

Barn bör äta 1-2 frukter per dag medan vuxna bör äta tre. Det kan vara bra att servera frukt vid varje måltid, det räcker med en halv apelsin, en bit äpple eller liknande. En hel frukt kan bli för mycket på en gång för ett litet barn – därför är det bättre med klyftor av päron, äpple, apelsin, skivor av banan eller melon, eller bär som man kan plocka ett efter ett med fingrarna.

Det är oftast tillgängligheten som styr vad vi äter. Finns det frukt hemma så blir den i regel uppäten. Det kan vara bra att tänka på som förälder.