Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Tomat 

Visst är det gott med solvarma, nyskördade tomater på kvist! Nu är det högsäsong och det går att frossa i svenska tomater i alla former: röda, gula, orange, små, stora, runda och avlånga. 

Tomater finns i en mängd färger och former. Runda, ovala, hjärtformade och nästan lite klyftade i formen, som en pumpa. Gula, orange, vita och vackert strimmiga i brungröna och nästan svarta färger. Variationerna tycks oändliga! Även storleken varierar, från små körsbärstomater till stora bifftomater. Inuti tomaterna varierar antalet kamrar med kärnor och bifftomaterna är oftast de som är mest köttiga och också de som lämpar sig bästa att torka.

Karotenoider, lutein och lykopen
Det är karotenoider som ger tomaterna dess färg. De är fettlösliga ämnen som har starka antioxidativa egenskaper. Lykopen ger den röda färgen, betakaroten den orange och lutein ger den gula färgen. Betakaroten och lutein skyddar bland annat mot grå starr.
Lykopen är en stark antioxidant som gör god nytta i kroppen genom att neutralisera fria radikaler. När vi värmer tomater frigörs lykopen och vi tar lättare upp det i våra kroppar. Eftersom de är fettlösliga är det bra att tillsätta en smula fett. 

Att laga mat med tomater i eller att ringla några droppar olivolja eller kallpressad rapsolja på skivade tomater gör susen, och gott är det också!

Klimatsmarta tomater odlas på friland eller i växthus med förnyelsebar energi
De flesta tomater som går att köpa i våra mataffärer odlas i växthus. Uppvärmningen av dessa växthus kan påverkar klimatet negativt, om de värms upp med fossil energi. Genom att använda förnyelsebar energi vid uppvärmningen minskas utsläppet av växthusgaser radikalt.


I Sverige värms mer än 70 procent av växthusen med förnyelsebart bränsle. I till exempel Holland värms den absoluta merparten av växthusen med fossil energi. Svenska tomater är därför ett bra klimatval under den svenska tomatsäsongen från april till oktober. Under vintertid är spanska frilandsodlade tomater ett bra alternativ som ligger i nivå med svenska tomater som odlats med förnybar energi.

Naturskyddsföreningens menar att vi i första hand bör köpa svenska, ekologiska och frilandsodlade tomater, alternativt odla själv. I andra hand kan man, mellan mars och oktober, köpa ekologiska tomater från svenska växthus som använder förnybar energi. Under den mörkare årstiden, mellan september fram till maj, väljer man helst frilandsodlade, ekologiska tomater från Spanien eller Italien. Eller varför inte en morot?

Tomater förvaras bäst i 10-14 grader
Tomater som förvaras för kallt, i kylskåp t ex, får sämre smak och konsistens. Bäst trivs de i 10-12 grader. Men det är en temperatur som är svår att hitta i de flesta hem. Därför kan det vara en bra idé att istället köpa lite färre tomater åt gången och förvara dem i rumstemperatur.

Tomater avger mognadsgasen etylen som påskyndar mognaden av olika grönsaker, frukter och får blommor att vissna snabbare. Lägg inte tomater nära etylenkänsliga varor som t ex gurka, squash, broccoli, dill eller persilja.

......mer om tomat »

 

Ratatouille , Svalkande gazpacho , Gul paprika- och tomatsoppa , Bruschetta , Bruschetta med tomatsalsa och mozzarella