Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Kronärtskocka – spännande och god "plockrätt"

Kokt kronärtskocka är en härligt enkel rätt som egentligen är den outslagna blomkorgen hos en tistelart. Kronärtskocka har en oefterhärmlig, delikat smak som framhävs av lite smör, lite salt, citron eller av en god olje/vinägersås.

Kokt hel kronärtskocka kan ätas som förrätt, plockmat eller som huvudrätt om bröd och pålägg serveras till. Enkelt att tillaga, lite att plocka med vid bordet och trivsamt att samlas kring. 

Så här äts kronärtskockan
Ät den köttiga delen vid bladens bas genom att dra av köttet mellan tänderna och botten som sitter under borsten. Ät dig sedan blad för blad ner i skockan tills du kommer till ”pälsen” som du skär bort. Då har du nått den goda kronärtskocksbottnen, hjärtat i blomman. Det går också bra att skiva hjärtat och använda det i en sallad.


Tillagning
Välj vackra, slutna exemplar där borsten inte syns och undvik torra, bruna skockor. Lägg skockan på sidan och bryt försiktigt av stjälken – då följer en del av skockans hårda ”trådar” ut med bottnen. Koka i rikligt med lättsaltat vatten tills du lätt kan lossa de nedre bladen, stor kronärtskocka blir klar på ca 40-50 min. 

Botten och hjärtan
Botten och hjärta från kronärtskocka kan köpas färdiglagade i konserv eller frysdisk. Passar bra på pizza, i sallad och i dip t ex.