Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Dill – en krydda som består

Dill leder tanken till kokning av kräftor, dillkött och som ett självklart tillbehör till färskpotatis och midsommarsillen!

Det praktiska med dill är att hela växten går att använda. Den yviga, färska dillen blir färdig lagom till färskpotatisen och är en härlig smaksättare i olika kalla såser; allt från hovmästarsås till gräddfilssås. Men passar även i varma såser i klassiker som dillkött på kalv, lamm eller kyckling. Tänk på att inte lägga i dillen i varm sås förrän precis innan servering – läggs den i för tidigt blir den gul-grön i färgen.

Färsk dill kan köpas i knippen eller odlad i kruka. Dillen i knippen brukar har mera smak och vara lite stadigare att garnera med än den på kruka. Om du köper dill på knippe så lös upp eventuellt gummiband när du kommer hem, klippa av stjälkarna och sätt dillen i ett högt glas med stälkarna i vatten. Trä över en plastpåse och förvara glaset i kylen så brukar dillen stå fin flera dagar. Tänk på att dillen lätt bli gulfärgad av etylengas från t ex äpplen, tomater och plommon. Förvara dem inte i närheten av varandra.

Kronorna är inte bara användbara till kräftkok och gurkinläggning utan smakar också gott till strömmingsrätter. De färska dillfröna ger fin smak åt potatis- eller tomatsallad. Och stjälken kan gärna koka med potatisen för att ge smak!

Tips!
Frys in dill i små foliepaket – sedan är det bara att plocka fram vid behov.