Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Picknick-gifflar, 16 st

100 g flytande matfett
3 dl vatten
50 g jäst
2 tsk salt
½ dl sirap
1 ägg
1 dl vetegroddar
10-12 dl vetemjöl

Fyllning:
16 skivor ost
16 skivor rökt skinka

Till pensling:
1 ägg
vallmofrö


Gör så här:
Värm vatten och matfett till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Lös upp jästen med en del av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, ägg, vetegroddar och nästan allt vetemjöl. (OBS! Degen får inte vara allt för fast). Knåda degen smidig. Jäs i ca 30 min.

Tag upp degen på mjölat bakbord, arbeta in ev mer mjöl till en klibbfri deg.
Dela degen i 2 delar. Kavla varje del till en rund kaka.

Sporra varje kaka i 8 trekanter, lägg en ostskiva och en skiva skinka på varje trekant. Rulla ihop trekanten mot spetsen. Lägg på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa i ca 30 min.

Pensla med uppvispat ägg, strö på vallmofrö. Grädda i ca 10 min i 225 graders ugnsvärme.