Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »
Vad kan det bero på om...
...brödet smular?
- det innehåller för mycket grovt mjöl
- det innehåller för lite fett
- degen har jäst för mycket
...brödet blir tungt?
- degen är för dåligt blandad
- degen har jäst för mycket
- degen har varit för varm
- degen har arbetats för lite på bakbordet
...brödet får degrand?
- ugnsvärmen har varit för låg
- brödet är inte färdiggräddat
- brödet skars upp innan det svalnat
...brödet jäser på bredden?
- jäsplatsen har varit för varm
- degen har arbetats för lite
- degen innehåller för lite mjöl
... brödet spricker?
- det har jäst upp för lite före gräddningen
- degen är dåligt blandad
- degen innehåller för mycket mjöl
- ugnsvärmen har varit för hög
Bra att veta:
* Förvara bröd och kakor av olika sort var för sig.
* Bröd och kakor skall svalna innan de förpackas.
* Förvara bröd och kakor i rumstemperatur, + 20°, eller djupfrys i rena plastpåsar.
* När man tinar bröd och kakor: Småkakor och bröd som skall ha hård, spröd skorpa tinas utan förpackning. Andra sorters bröd och kakor kan tinas i förpackningen i rumstemperatur.
* Tining av stora matbröd kan ta 5-8 timmar medan rulltårtor, vetebullar och småkakor tinar på ca en halv timme.
* Man kan tina bröd i mikrovågsugn. Svep då in brödet i hushållspapper och tina på låg eller medeleffekt.
Tips!
Färsk jäst skall lösas i degvätska eller smulas bland övriga ingredienser. Rör aldrig ut jäst med socker! Socker och salt sätter fart på jästsvamparna, som kan förlora den kraft de behöver för degjäsningen.
Matfett bör ligga framme i rumstemperatur ca en halv timme före användning. Då har det fått full arom, är lätt att breda på degen och kan även klickas ner vid degberedning.
Artikelns Sökord
Degjäsning, jäsa deg, förvara bröd, tina bröd, jäst, jäst i bakning