Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Hallon

Att tidigt en sommarmorgon bege sig ut i hallonsnåren och plocka de vilda, smak- och aromrika hallonen är en fröjd för både öga och gom. 
Hallon är en buske som odlas i Sverige för de goda och nyttiga bären. Den som inte har hallon  i trädgården kan plocka de vilda varianterna. Att plocka de röda godsakerna kan göras som en slags terapi i att ta det lugna och låta saker ta sin tid. Lyssna på naturens ljud, en pod eller musik. Småprata, diskutera eller sjung med ditt sällskap.   

Bären börjar mogna runt juni, men den stora skörden kommer i vanligen i slutet av juli/augusti då plockandet måste ske omkring varannan dag för att inte bären ska förfaras. De röda bären är vanligast men det finns också gula hallon. Hallon innehåller massor av nyttigheter, framförallt är de rika på vitamin C och järn, men forskning pekar också på att hallon innehåller mycket av kraftfulla antioxidanter.


Hallon tillhör de ömtåligaste bären och bör användas så snart som möjligt efter skörden. Nyplockade hallon är en underbar smakupplevelse precis som de är eller tillsammans med glass eller grädde De passar som dessert, i en sallad eller till frukosten. Det går utmärkt att frysa ner hallonen precis som de är och plocka fram allt eftersom under vintern. Då passar de till desserter, rårörd sylt, i smoothie, tårta och en massa annat gott. Men man kan också konservera sommarkänslan genom att koka dem till saft, marmelad och sylt.

Koka frusna importerade hallon
Att plocka sina egna bär är en bra idé. Svenska bär, färska eller vilda, går bra att äta råa, okokta. Livsmedelsverket rekommenderar att vi kokar frysta ,importerade hallon en minut innan de äts. Detta på grund av att det är ökad risk för att det finns virus (som kan orsaka kräkningar och diarré) i dessa. 
Rådet att koka hallon omfattar idag (juli 2021) inte bär från Sverige eller färska bär, bara frusna importerade i bär. Läs mer här.

 

Smoothie med hallon/jordgubbar , Rödbetssallad med hallon och mangold , Hemlagad bärkräm , Hallonkaka